سفر گروسی بر مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا موثر است| ایران استراتژی چند وجهی در مذاکرات دنبال میکند
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - نصرتالله تاجیک، سفیر پیشین ایران در اردن، در گفتوگو با منیبان ضمن ارزیابی تأثیر سفر گروسی به تهران بر روند مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا گفت: در حال حاضر ایران در مورد مذاکره با آمریکا استراتژی دارد. به این ترتیب که خود را محدود به مذاکره فقط با این کشور نکرده، یعنی استراتژی چند وجهی را دنبال میکند نه استرتژی خطی.
استراتژی خطی این است که ما فقط با آمریکا مذاکره و مشکلاتمان را حل کنیم. این استراتژِی در روابط ایران و آمریکا جواب نمیدهد چراکه ماهیت اختلافت ما ارضی و مرزی نیست. او افزود: ماهیت اختلافات ایران و آمریکا چندجانبه است. چنین وضعیتی نیاز به وضعیت چند وجهی دارد که در این دوره وزارت امور خارجه دنبال میکند به این صورت که همزمان با آمریکا با چین، اروپا، روسیه و کشورهای منطقه هم کار میکند. همچنین ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری میکند. یکی از محورهای کار ما طی دو هفته گذشته با آژانس بوده که این موارد مثبت ارزیابی میشوند.
تاجیک ادامه داد: اگر هر کشوری که در مسئلهای ذینفع است را کنار بگذاریم، خود آن تبدیل به یک مخالف و قدرت تخریبی میشود. تجربه خیلی خوبی در زمان برجام داشتیم، وقتی ترامپ از برجام خارج شد، استراتژی دوستونه داشتیم و به خوبی با اروپا و آژانس کار کردیم. آژانس 15 گزارش خوب داد مبنیبر اینکه ایران مطابق برجام فعالیت میکند و از آن طرف اروپا در اردوگاه ترامپ نرفت و رئیسجمهوری آمریکا نتوانست آنها را جذب کند.
او تصریح کرد: اگر آژانس و مدیرکل در قالب بخش تخصصی فعالیت میکردند و اقدامات سیاسی نمیشد، بسیار راحتتر قضایا با آژانس حلوفصل میشد. برخی تحلیلگران و متخصصین براین باور هستند که آژانس سیاسی کاری میکند و مشخصاً شخص گروسی به دلیل اینکه خیزی برای ریاست دبیرکل سازمان ملل برداشته است، متخصصین مقداری با شکوتردید به اقدامات و اظهارات او نگاه میکنند. این دسته از کارشناسان که با بدبینی تحرکات گروسی را دنبال میکنند و بر این باور هستند که مدیرکلهای آژانس کارمند هستند و نباید شخصیت سیاسی داشته باشند.
تاجیک اظهار کرد: از نظر فنی، تعامل میان کارشناسان هستهای ما و کارشناسان آژانس باید دارای چارچوب و مشخص باشد. باید شرایطی فراهم کنیم تا آژانس برای آن دسته از سوالات و دغدغههایی که دارد، پاسخ قانعکننده دریافت کند و یا با کمک شورای حکام، راهی برای حل مشکلات پیدا شود.
او افزود: مسئولین بارها گفتند برنامه هستهای ایران هیچ هدفی برای نظامی شدن ندارد و آنها به دنبال تسلیحات هستهای نیستند. لذا باید تلاش کرد تا دغدغه آژانس برطرف شود. اگر پاسخ قانعکننده به سوالات آژانس بدهیم طبعاً چکش نهایی درباره مسائل هستهای را آژانس خواهد زد. اگر آژانس بگوید هیچ نشانهای از رویکرد نظامی شدن در برنامه هستهای ایران نیست، خودش امتیاز است و ملاک و معیار تصمیمگیریهای سیاسی میان ایران و آمریکا خواهد بود.
تاجیک تصریح کرد: سفر گروسی به ایران خوب است به شرطی که بتوانیم به سوالات آژانس پاسخ دهیم و با ادله اختلافات را رفع کنیم. یکی از روشهای گروسی این است که با مقامات ایرانی ملاقات و از مکانها بازدید و در مصاحبههایش از عبارات مثبت درمورد ایران استفاده میکند اما وقتی از کشور خارج میشود، اظهارات منفی ابراز میکند. این اقدام از جهت صداقت خوب نیست.
او در پایان یادآور شد: بهتر است شرایطی به نحوی رقم بخورد که گروسی با دست پُر از کشور خارج شود چراکه این اقدام بر جَو دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا موثر است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1408290/